Få nyttige usability tips her

WWW: 13 tips til et stærkt domænenavn

– Jamen, jeg har jo et godt produkt og en flot hjemmeside. Så behøver jeg overhovedet at bekymre mig om mit domæne?

Ja. Det gør du faktisk.

Dit domæne skal nemlig også skabe positiv brandværdi, passe til din forretning og være brugervenligt.

Et stærkt domænenavn kan styrke dit brand. Omvendt kan et svagt domænenavn svække dit brand og dermed indirekte også din virksomhed. Vælg derfor et domænenavn, der understøtter dit brand og tilfører det værdi.

Her får du 13 tips til at vælge det helt rigtige domæne.

1. Kort og catchy – vælg et domæne, der kan brandes

Og gerne et fængende navn, som folk kan huske, er nemt at dele med andre, og som kan markedsføres.

Tag for eksempel websiderne hos Google, Bing og CNN. Eller de nordiske som ISS, G4S og Matas. Store brands, som end ikke siger noget om, hvad de sælger.

Men de skiller sig ud og er nemme at huske og stave til.
Vælg derfor et navn, der er:
• Kort
• Fængende
• Stavevenligt

2. Vælg et unikt navn

Hvis det domænenavn, du ønsker, allerede er i brug, men med en anden domæne-endelse (fx domæne.dk og domæne.com) kan det blive en udfordring, hvis dit domæne skal konkurrere med andre stærke brands.

Vælg derfor et unikt navn.

Er du tom for idéer? Brug en navnegenerator og find på et kreativt navn. Fx på www.namelix.com.

3. Gør dit domæne mobilvenligt

Din hjemmeside bør være optimeret til mobil for at opnå en god placering på Google. Tænk også på at tal og bindestreg kræver skift mellem tastaturerne på mobilen. Ved at holde det kort gør du adressen brugervenlig og nem at indtaste.

En god tommelfingerregel siger op til 14 bogstaver.

Derfor: Undgå så vidt muligt tal og bindestreger og vælg at navn, der er let at indtaste.

4. Tænk din forretningsplan ind

Skal din forretning også sælge andre produkttyper?

Tænk langsigtet og medtænk domænenavnet. Beslutter du dig for et meget konkret navn i dit domæne, kan det let blive en ulempe, hvis du senere udvider til andre områder, som domænenavnet ikke repræsenterer.

Hvis du for eksempel sælger smykker, men også senere vil sælge sokker. Og dit domæne så hedder smykkehansen.dk.

5. Lad dit brand eller produkt indgå i navnet

Er der tale om et brand eller produktnavn? Lad det indgå i dit domænenavn, så kunderne kobler hjemmesiden sammen med dit brand og dit produkt. Ved at bruge samme navn alle steder, gør du det nemt for din målgruppe at finde siderne på nettet.

Før i tiden kunne man inkludere søgeordet i sit domænenavn – et såkaldt eksakt match domæne (EMD). Det vil sige, at når en hjemmesides webadresse svarede til den præcise søgning i Google, så ville siden automatisk rangere højt blot i kraft af domænenavnet. Uanset indhold og kvalitet.

Hvis man søgte efter billige sokker, så fik siden med billige sokker i domænet en god placering i kraft af navnet, fx billige-sokker.dk.

Sådan er det ikke længere.

Med Googles algoritmeændring i 2012 bliver hjemmesider med søgeord i domænerne ikke automatisk belønnet i samme grad som tidligere.

Selvom det eksakte søgeord i domænenavnet ikke længere udgør en selvstændig rangeringsfaktor, kan søgeordet i domænet godt indgå. Men kun hvis det giver mening.

6. Ulemperne ved æ, ø og å

Der er flere ulemper ved at vælge en URL, hvor æ, ø og å indgår, som du bør overveje:

  1. Du kan opleve problemer med Google Ads og Google Analytics
  2. Ikke alle CMS, webbrowsere og mailprogrammer kan fortolke danske bogstaver – det kan også skabe problemer med links, der ikke virker

7. Tillægsdomæner (parkerede domæner) – registrér alias domæner

Du kan registrere såkaldte tillægsdomæner og få de domæner med navne, som ligner dit.

Du kan fx købe domænet med specialtegn og æ, ø og å for at undgå, at andre køber dem og opretter en hjemmeside, der hedder næsten det samme som din.

Fx både domæne.dk og domaene.dk.

Og omvendt hvis du køber et domænenavn med æ, ø eller å: Køb også gerne det, der staves med internationale bogstaver – dvs. ae, oe, aa eller bindestreg, for at undgå at andre køber dem og dermed får din trafik, hvis brugerne forveksler dem.

Du kan med en 301 redirect omdirigere domænerne til dit hoveddomæne, så hjælper du brugerne (og søgemaskinerne) til at finde din side.

Et godt eksempel på domæneforveksling er domænet hm.dk, der ikke tilhører modegiganten H&M, men derimod Hørning Maskinfabrik.

8. Med eller uden www?

Du bestemmer selv, om dit domæne skal vises med eller uden www foran. I forhold til søgemaskineoptimering har det ingen betydning, hvad du vælger. Det har derimod stor betydning, at du sørger for at få opsat redirects på den version, der ikke vises.

Altså: hvis du vælger at vise dit domæne uden www, så skal versionen med www viderestilles til versionen uden, så www.eksempel.dk redirecter til eksempel.dk. Ellers finder søgemaskinerne 2 udgaver af det samme indhold – og det er rigtig skidt for dine SEO resultater. Alle undersider med www foran skal ligeledes redirectes til den relevante underside uden www.

9. Hvad er TLD?

TLD står for top level domæne. Det er den del, der kommer efter punktummet, fx:
.com
.net
.org

Overvej, hvem din målgruppe er, når du vælger TLD.

Skal jeg vælge .dk eller .com?

Er dine kunder danske? Hvis ja, så bør du købe et .dk-domæne. Google og andre søgemaskiner tillægger et dansk domænenavn større værdi over for danske kunder. Når du vælger en dansk domæne-endelse, så ved søgemaskinerne automatisk, at siden henvender sig til danske brugere.

Henvender du dig til flere markeder, er den ideelle løsning at have et landespecifikt domæne for hvert marked – fx eksempel.de rettet mod det tyske marked og eksempel.fr rettet mod det franske marked.

10. Bruger du et internationalt domæne?

Hvis det ikke er muligt at indkøbe de landespecifikke topdomæner, eller det bliver for tungt administrativt, kan det løses ved at indkøbe et internationalt domæne som fx .com, .org, .info eller .eu og via underdomæner angive geografiske målgrupper eller sprogversioner. En sådan struktur kan fx se sådan ud:

de.eksempel.com

eller

eksempel.com/de/

Husk også at angive sprog i kildekoden

Har du en webside på flere sprog eller på et internationalt domæne? Så er det vigtigt, at sproget angives med korrekt ISO-kode.

Du finder en oversigt over alle ISO-koder og info om korrekt placering her.

Glem ikke Google Search Console

Med et internationalt domæne skal du fortælle Google, hvilken del af strukturen, der peger på hvilket land, i Google Search Console.

11. Vær påpasselig med alternative domæner

Der er de senere år dukket nye domæner op, fx:
.biz
.tech
.xyz

Traditionelle domæner som .dk og .com, som de fleste kender og er vant til, virker troværdige. Google belønner ikke keywords i TLD domæner – fx belønnes .sokker ikke, hvis du sælger sokker.

Hvis du vælger et domæne, som ikke er landespecifikt (fx .et net-domæne), så ved søgemaskinerne ikke automatisk, hvilket land du har som målgruppe.

I Google Search Console kan du angive, hvilket land din målgruppe befinder sig i. Det gælder dog kun for Google og ikke andre søgemaskiner som fx Bing.

12. Subdomæne – når du har brug for flere sider

Et subdomæne er et underdomæne til hoveddomænet, hvis du har brug for flere hjemmesider, men på samme domæne. Så står det før selve domænet, fx:

subemne.domæne.com

13. Sørg for ikke at krænke andres rettigheder

Før du registrerer dit domæne, bør du være sikker på, at du ikke krænker eksisterende varemærker, som domænet kan forveksles med. Hos Patent- og Varemærkestyrelsen kan du tjekke, om dit domænenavn er registreret som varemærke. Du kan også selv registrere dit domænenavn som varemærke.

Domæneloven og Klagenævnet for Domænenavne

Domæneklagenævnet har vedtaget retningslinjer for ejerskab af danske domæner. Klagenævnet tager stilling til, om ejeren af registreringen kan beholde domænet, hvis man selv mener, man har større ret til det, end den registrerede ejer har.

Nu er du klar til at finde et domæne!

Med det store antal hjemmesider er der efterhånden et begrænset udvalg af domæner. Vær derfor kreativ, når du skal vælge et domæne, der både er beskrivende for din virksomhed, nemt at huske og brande samt langtidsholdbart.

Med et godt produkt, en god hjemmeside OG et godt domæne er du klar til en stærk start.

Hold dig opdateret!

Vil du gøre din hjemmeside til en god forretning? Tilmeld dig og få besked, når der er nyt om digital brugeradfærd på bloggen!

Skriv venligst dit navn.

Skriv venligst hvilken email nyhedsbrevet skal sendes til.

Mød os på LinkedIn

Klar til at få en hurtig og brugervenlig hjemmeside?

Online-Results er et stærkt hold af specialister i digital brugeradfærd. Vi skaffer trafik til din hjemmeside - og sørger for at trafikken bliver til kunder.

Ring til os

Send os en mail

"
Den bedste beslutning, jeg har taget, var at få Online-Results til at lave min nye hjemmeside. Jeg kunne mærke forskel fra dag 1 - der kommer langt flere henvendelser, og jeg kan kun ærgre mig over, at jeg var lidt længe om den beslutning. Jeg er glad for at have fundet et bureau, der tager sig af det hele og leverer rådgivning i øjenhøjde. Kort sagt sikrer de, at jeg får mange nye kunder for færrest mulige penge.

Morten Jensen
Indehaver, Centrum Gulve