Få nyttige usability tips her

Forstå Core Web Vitals – og hvorfor du skal tage dem seriøst

Brugervenlighed bliver en officiel SEO faktor

Det er ikke nogen hemmelighed, at Google lægger vægt på brugeroplevelsen. Over de seneste år har forskellige faktorer i forhold til brugervenlighed fået større betydning for hvilke placeringer en hjemmeside kan opnå i søgeresultaterne.

Og i 2020 meldte Google klart og tydeligt ud, at den såkaldte ’Page Experience’ bliver en del af den samlede ranking, når en sides placering i søgeresultaterne skal afgøres. Det sker i maj 2021.

Page Experience er et sæt af signaler, der måler brugernes oplevelse af en hjemmeside. Eksisterende signaler er mobilvenlighed, sikker browsing, HTTPS og korrekt brug af forstyrrende elementer som fx pop-ups. Nu kobles Core Web Vitals til disse signaler – konkrete målinger af specifikke elementer i brugeroplevelsen på en hjemmeside.

Det er meget sjældent, at Google helt åbent melder ud, hvad de vægter højt i algoritmen, og når de som nu gør det – endda på forhånd – gør man meget klogt i at lytte og reagere på deres anbefalinger.

Hvad er Core Web Vitals?

Core Web Vitals er konkrete målinger af elementer, der påvirker brugerens oplevelse af din side. De elementer, der indgår i Core Web Vitals, vil udvikle sig over tid – for nu fokuseres der på tre aspekter af brugeroplevelsen:

  • Loading: Hvor lang tid går der, før det største indholdselement vises ’over folden’ – altså på den del af skærmen, du kan se uden at scrolle?
  • Interaktivitet: Hvor lang tid går der, fra en bruger interagerer med siden – fx klikker på et link – til siden reagerer?
  • Visuel stabilitet: Er der indhold, der rykkes ned, når andet indhold loader over det (fx nyhedssider, hvor teksten hopper ned, efterhånden som annoncer over artiklen indlæses)?

Fordi der er tale om konkrete målinger, giver Google dig et solidt indblik i, hvor siden halter i forhold til nogle af de områder, der har betydning for en god brugeroplevelse.

Hvorfor skal du tage Core Web Vitals seriøst?

Hvis du har en hjemmeside og ønsker:

  • At bevare eller forbedre dine SEO placeringer på Google
  • Optimale forhold for Google Ads annoncering – bedre kvalitetsresultat (lavere CPC, øget CTR, konverteringsfrekvens, bedre placeringer for lavere pris m.v.).
  • Bedre konverteringsrate

Implementeringen af Core Web Vitals betyder allerede, at stort set alle sider scorer dårligere på Googles PageSpeed test. Det har endnu ikke betydning for placeringerne, men det vil det uden tvivl få, når Core Web Vitals bliver en ranking faktor. Kort sagt har du nu en mulighed for at forberede din hjemmeside og sikre dig det bedste udgangspunkt sammenlignet med sider, der ikke tager højde for ændringerne.

En Core Web Vitals optimering er ikke nogen garanti for større udbytte af din annoncering eller en højere konverteringsrate – men der er ingen tvivl om, at bedre brugervenlighed vil have en positiv effekt på begge områder.

Hvordan sikrer du bedst din side i forhold til Core Web Vitals?

I Google Search Console kan du få et overblik over, hvordan din side scorer i forhold til Core Web Vitals. Værktøjerne PageSpeed Insights og Lighthouse giver dig indblik i, hvordan du kan løse de problemer, der er på siden og forbedre din score.

For at få udbytte af en Core Web Vital optimering, skal de øvrige Page Experience signaler være på plads (HTTPS, sikker browsing, mobilvenlighed, korrekt brug af pop-ups).

Ifølge Google er AMP teknologien en af de nemmeste og billigste måder at opnå en god brugeroplevelse på. Googles AMP team har analyseret sig frem til, at størstedelen af AMP hjemmesider opnår fremragende brugeroplevelser.

Vi leverer allerede AMP sider, og vores udviklingsteam har arbejdet hårdt for at udvikle en version af AMP, der lever op til de retningslinjer, som Google ruller ud i maj.

Ved at opgradere din hjemmeside til AMP kan du sikre, at den lever op til de nye retningslinjer og dermed står stærkt, når Page Experience opdateringen rulles ud. Har du allerede en AMP hjemmeside hos os, kan vi optimere den, så den lever op til Core Web Vitals kravene.

Sådan optimerer vi din hjemmeside til Core Web Vitals

I vid udstrækning bevarer vi hjemmesidens nuværende design. Vi sikrer, at den har hurtigere indlæsning, hurtigere reaktion ved interaktion og øget visuel stabilitet.

Når du beslutter hvordan – eller om – du vil forholde dig til Core Web Vitals, er det vigtigt at huske på, at opdateringen ikke er et punktum for Googles arbejde med at vægte brugeroplevelsen – men derimod en start. Google har klart meldt ud, at de planlægger at indarbejde yderligere Page Experience signaler i fremtiden, og at de formentlig vil blive opdateret årligt. Kommer du på ikke på forkant nu, risikerer du at blive hægtet fuldstændig af i fremtiden.

Se mere om fordelene (der er mange) ved en AMP hjemmeside her eller kontakt os på telefon 82 823 470 for at høre mere. 

Bonusinfo – din side kan komme til at skille sig ud i søgeresultaterne

Google tester en visuel indikator, der highlighter de sider i søgeresultaterne, som har en fremragende Page Experience. Indikatoren skal – hvis den tages i brug – identificere de hjemmesider, der lever op til alle Page Experience kriterierne, på samme måde som AMP hjemmesider i dag markeres med et lille lyn.

Hvis brugen af indikatoren realiseres, har du med en hjemmeside, der er optimeret til Core Web Vitals altså mulighed for at skille dig positivt ud fra konkurrenterne allerede i søgeresultaterne.

Hold dig opdateret!

Vil du gøre din hjemmeside til en god forretning? Tilmeld dig og få besked, når der er nyt om digital brugeradfærd på bloggen!

Skriv venligst dit navn.

Skriv venligst hvilken email nyhedsbrevet skal sendes til.

Mød os på LinkedIn

Klar til at få en hurtig og brugervenlig hjemmeside?

Online-Results er et stærkt hold af specialister i digital brugeradfærd. Vi skaffer trafik til din hjemmeside - og sørger for at trafikken bliver til kunder.

Ring til os

Send os en mail

"
Den bedste beslutning, jeg har taget, var at få Online-Results til at lave min nye hjemmeside. Jeg kunne mærke forskel fra dag 1 - der kommer langt flere henvendelser, og jeg kan kun ærgre mig over, at jeg var lidt længe om den beslutning. Jeg er glad for at have fundet et bureau, der tager sig af det hele og leverer rådgivning i øjenhøjde. Kort sagt sikrer de, at jeg får mange nye kunder for færrest mulige penge.

Morten Jensen
Indehaver, Centrum Gulve